divendres, 18 de maig del 2018

Primavera radiant!

Aquest any la primavera ha estat radiant, camps verds i acolorits, boscos espesos i frondosos... vaja, el que hauria de ser cada any i no és!
Les Orquídies també han proliferat força i aprofitant la ben entesa, us porto un parell de fotografies que he realitzat aquests dies.

Aquest cop m'acompanyava el meu amic Àlex Alonso (us deixo el seu enllaç, no deixeu de visitar la seva web) perfecte coneixedor del tema, tant d'orquídies, bolets, flors...etc, un artista expert en la matèria...

I per altra banda i dins el marc del magnífic curs de fotografia de Natura que hem fet a l'IEFC de la ma d'en Francesc Muntada (aquí teniu el seu enllaç també) gràcies Francesc per la teva dedicació i interés en ensenyar i compartir, he après un munt de coses, tant de conceptes com de tècnica i treball de camp, amb unes sortides on he disfrutat d'allò més, ha sigut genial!! des d'aquí una abraçada a la Mercè, al Fernando, al Rafa y al Carlos, magnífics fotògrafs i companys de classe ;)

Com us deia abans, les fotos que ens ocupen avui son d'orquídies, la Orchis Anthropophora ( Orquídia de l'home penjat, foto 1) i la Ophrys Lutea (Abellera Groga, foto 2) i per fer-les he emprat la tècnica del focus stacking.
Potser alguns de vosaltres ja la coneixeu i domineu aquesta tècnica, però pels qui no, us en faig cinc cèntims:
es tracta duna tècnica per tenir enfocats tots els plans del subjecte o bona part d'ell mateix, s'aconsegueix mitjançant l'apilat de fotografies. Com que en macro tenim molt poca profunditat de camp per jugar, l'enfoc queda limitat a una part molt petita.
Per obtenir més zona nítida, realitzarem varies fotos enfocant diferents plans de l'escena per aconseguir una imatge final que estigui enfocada des del primer fins  l'últim pla.
Hi ha un aparell que ens facilitarà molt aquesta feina, és tracta d'un carril d'enfoc, aquest aparell ens permetrà moure milimètricament la càmara mentre fem cada fotografia, hi ha una fórmula més tècnica i precisa per calcular el moviment d'aproximació de la càmara, per si s'ha afinar molt el resultat final.

Cal estar molt alerta de no saltar-nos cap fotografia en cada un dels moviments ja que es notaria amb un salt d'enfoc en el resultat final i vigilar el vent o qualsevol petit moviment de la planta o el que sigui que fotografiem i per suposat, molta paciència, ja que a la primera costa molt de que surti bé... ja veureu que a mi em queda molt per perfeccionar encara... Amb el disparador i el trípode ben fixat obtindrem tota la seqüència i un cop davant de l'ordinador, revelarem totes les fotografies amb el sincronitzador de Lr i després farem l'alineat i apilat amb el Ps, que és un comandament predefinit i molt senzill de fer.

Bé, dit tot això us penjo els exemplars protagonistes i les dades EFIX per si algú te curiositat!
Espero que us agradin i fins aviat!

Una abraçada!






Nikon D750 - Obj. Nikor 105 Macro VR 2.8
ISO 100 - f/4,5 - 1/320seg
Trípode - disparador aut. - carril d'enfoc
Apilat de 17 fotografies
Orchis Anthropophora (Orquídia de l'home penjat)











Nikon D750 - Obj. Nikor 105 Macro VR 2.8
ISO 100 - f/5,6 - 1/100seg
Trípode - disparador aut. - carril d'enfoc
Apilat de 32 fotografies - Vista cenital
Ophrys Lutea (Abellera Groga)


2 comentaris:

  1. Magníficas!!! Uff, esta técnica está a otro nivel, no se yo si tendría paciencia para realizar una sola fotografía. Un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja, jaaa, jaaaaaa! Esto es ponerse i pim pam! Celebro que te gusten José Antonio!
      Un saludo!

      Elimina

COMENTARIS

Altres treballs

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...